Polygami inget bra vapen mot otrohet?

Posted by: Liv

April 15th, 2012 >> Kärlek, Sexdejting

En vänlig själ har idag fixat dagens DN åt mig. På avdelningen Insidan tas ämnen som ligger mig varmt om hjärtat upp, nämligen nätdejting/sexdejting i allmänhet och otrohet i synnerhet. Jag vet inte hur tydlig jag har varit här på bloggen med att berätta om min syn på öppna förhållanden. Men om ni inte snappat upp det redan så kan jag säga att jag är en sådan som är oerhört nyfiken på och positiv till öppna förhållanden. Eftersom jag aldrig hittills haft ett öppet förhållande kan jag inte bara sjunga företeelsens lov. Men jag ställer mig inte alls främmande till tanken och skulle nog vilja säga att min idealpartner är någon som inte heller är helt fientligt inställd till det.

Dagens artikel framkallar dock en osäkerhet som jag inte riktigt vill kännas vid. Av mig har, lite naivt kanske, öppna förhållanden setts som en lösning på problemet med den otrohet som media ständigt tjatar om. Tillåter personerna i en relation att man träffar andra, jamen då är väl saken biff? Om nu folk inte kan hålla sig till en partner utan faktiskt får tillstånd att strula och verkligen få utlopp för sin sexualitet, då kan väl inte otrohet existera? Varför uppmuntra otrohet när man i stället kan pusha för en mer liberal syn på tvåsamhet? Fast det kanske inte är så enkelt…

Jag citerar Dominika Peczynski, chef för Victoria Milan: “Vi behöver oförutsägbarhet, spänning, risk och fara för att inte dö av tristess.” Menar Peczynski alltså att det är det förbjudna som lockar, snarare än ett behov av att ha flera partners? Att det är risktagandet, faran att bli upptäckt och att göra något som inte är moraliskt accepterat som är drivkraften? Jag blir alldeles förvirrad och rädd för att min eventuella lösning med öppna förhållanden inte alls är grejen för att komma till rätta med det här problemet. Om jag är i en relation där vi tillåtit att man kan få vara med andra och min partner ändå sviker de regler vi satt upp för att det var spänningen i att bedra han egentligen sökte – hur vilsen skulle jag inte känna mig då?

Vad tror ni? Är det just prylen med att vänsterprassla som är det intressanta? Att känna sig mindre duktig och präktig? Eller är det t.o.m. så att man håller käft om det för att man inte vill att ens partner ska börja hålla på likadant, dvs. man vill ha ensamrätt på att vara den som får vara med flera?

Dominika skrev en artikel på Newsmill
tidigare i år, på Alla Hjärtans Dag av alla dagar. Där står egentligen ingenting om att bejaka att människan eventuellt är polygam, utan hon framhäver snarare behovet av att få bryta mot rådande moraliska regler. Säg gärna er mening om detta, jag vill veta!

Mer intressant läsning om polygami hittar ni här.

Här är en fortkortad version av DN:s artikel.

This entry was posted on Sunday, April 15th, 2012 at 3:14 pm and is filed under Kärlek, Sexdejting. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
20 Responses to “Polygami inget bra vapen mot otrohet?”

Jag tror tveklöst att spänningen/risktagandet/brytandet mot moraliska regler är en oerhört betydande faktor. Därmed inte sagt att också andra saker spelar in.

Men hur ofta har det inte hänt att objektet som höjer spänningen i ens liv “minskar i värde” så fort det inte är spännande längre?

jag har själv varit i ett förhållande där jag, tyvärr, valde att vara otrogen. Spänningen att det var fler som ville ha mig och min kropp var en kick i sig och att göra något som man egentligen inte får, smyga med det var som en farlig lek för mig. Sen så avslutade jag förhållandet eftersom att varken jag eller killen mådde bra av det i längden. Men spännande var det, trots det hemska i bakgrunden så jag tror också att öppna förhållanden är en bättre lösning än att smyga med det och må dåligt för någon annans skull

C: Ja, det verkar vara så för många. Själv kan jag inte relatera till det. Antingen åtrår man andra för att man inte längre är kär och vill ut ur förhållandet eller så skulle man vilja ha friheten att vara med andra för att man har bestämt det. Ser personligen ingen spänning i att bryta mot regler och präktighet.

Spanky: Ok, så du tror det hade funkat om du varit i ett öppet förhållande och haft tillåtelse att vara med andra? Hade det varit roligt även om det inte varit förbjudet?

Eller så gör man som dig Liv, och har lite olika hela tiden :-)
Omväxling förnöjer sa han som gifte om sig :-)

Nu när jag är singel träffar jag flera olika män och ÄLSKAR det. Om jag hade varit tillsammans med någon tror jag inte att jag skulle kunna leva i ett öppet förhållande.. Är svartsjuk av mig.. Tycker inte om otrohet heller.. Trots det har jag själv varit otrogen när jag levde i ett kasst förhållande (jag valde att avsluta det sedan).

Tänkte bara kommentera det du skrev om sexbloggar längre ned.. jag tror också att många är fejk… men det är inte min! ;)

My Dirty Sexy Secrets: Så tycker du idealläget är att vara singel? Håller med om att det här är svåra grejer! ;)
Japp, jag får för mig att kvinnor oftare är otrogna när de ändå vill avsluta förhållandet.
Jag tror jag varit inne på din blogg. Ett annat tecken på att en blogg inte är fejk är att man kommenterar på andras bloggar. ;)

Linus: Mitt mål är att till slut hitta en man för ett stadigt förhållande. Hoppas såklart att den mannen kommer att vara öppen för öppna förhållanden. Men man kan inte alltid få allt man vill och det är jag medveten om.

Det är sant Liv.

Okej.

Just nu trivs jag med att vara singel.. Behöver bara tänka på sig själv.. Men visst.. Saknar ju närheten och goset man får när man är ihop med någon.. Har inget sådant förhållande med mina kks.. Det är bara knull osv… Det bästa hade varit om jag hittade en kille som skulle acceptera att jag var med andra män.. Själv skulle han inte få vara med andra.. Så, jag antar att en cuckold-man hade varit det bästa för mig ;P

Kul att du kollat in min blogg haha ;)

Jag fattar inte grejen med öppet förhållande. Det är som att man ska ha en människa i sitt liv som man
har för att dela ekonomi, lägenhet, äta mat och prata med medan man har sex med andra, trots att det är det mest intima och fina man kan dela med sig av.

Vill man gosa, ha det fint och mysigt, lära känna och ha fantastiskt sex och en framtid med någon så ska man ha ett förhållande. Annars ska man vara singel. Öppet förhållande är ju som att vara singel men ha en rumskompis.

Och apropå otrohet så tror jag det kommer om man inte trivs i ett förhållande. För om man verkligen älskar någon och inget förutom möjligtvis småsaker känns fel så varför i hela världen skulle man vilja såra den människan då? Att det skulle bero på exempelvis alkohol(som man hör att en del skyller på) tror jag inte stämmer heller, det är nog fortfarande det att man inte är nöjd eller att något är fel i det förhållande man har.

/D

Daniel: Ska och ska. Det finns folk som valt att leva i ett öppet förhållande och deras livsstil kan man ju respektera oavsett vad man tycker om det. Förr i tiden var det tabu att vara homosexuell, numera har de flesta insett att man måste acceptera folk som lever med någon av samma kön, även om man själv inte “förstår grejen”.

Anledningen till att jag förmodligen skulle vilja ha ett öppet förhållande är för att det för mig alltid kommer en dag i ett förhållande då jag inte känner den himlastormande känslan längre, då det kanske skulle ge en krydda åt sex-/kärlekslivet att bjuda in en tredje person eller liknande. Jag tror – detta är min högst personliga åsikt – att många människor (inte alla) är polygama av naturen och att det är dumt att förneka det.

Om du läser artikeln så ser du att det påstås gång efter annan att dessa människor som är otrogna trivs med det mesta i förhållandet och inte verkar vilja ta sig ur det. Jag har pratat med otrogna människor som sagt samma sak – de är supernöjda med sin partner men “kan inte få nog”. Jag tror inte det handlar om att vilja såra, man vill ju inte bli upptäckt. Detta synsätt har jag dock själv svårt att förstå. Jag trodde i min enfald att för dessa människor skulle det hjälpa att ha ett öppet förhållande. Men nu kommer Dominika och säger att det är för att man vill känna sig farlig och omoralisk som man är otrogen. Låter sjukt i mina öron men är kanske sant? Och det var främst det som mitt inlägg handlade om.

För att klargöra, så länge man inte bryter mot de uppsatta reglerna i ett öppet förhållande så är man inte otrogen när man är med andra!

Ja, jo det är sant att gnistan som var från början inte finns kvar på samma sätt som första året respektive det 15:e året. men jag tycker absolut inte att det är något frikort för att ligga med någon annan. Då får man föreslå öppet förhållande först, eller efter ett tag eller helt enkelt bryta upp förhållandet innan man är med någon annan. Annars förstår jag inte vitsen med förhållande.

Inget ont emot öppet förhållande så, det funkar nog för en del men jag tror också någonstans att svartsjuka kommer sakta men säkert och så blir det svårt på det sättet. Det är konstigt med människor. Flockdjur men ändå inte. Och jag accepterar människor på alla sätt och vis. Homosexuella, bi, öppet förhållande….you name it. Jag bara framförde min åsikt men kanske var lite hård =)

Och nej jag förstår det. Man är inte otrogen om man tydligt har klargjort vad som gäller.
Jag tycker bara av egen åsikt att det är väldigt konstigt att man vill vara med någon och dela allt men det som är mest fint av allt och intimt vill man bara ha ett tag och sen har man den delen med någon annan.

Och det som sagts om otrohet (att man inte kan få nog) är ju än konstigare. Älskar man någon och tycker sin partner fortfarande är lika attraktiv så kan man väl ha hur mycket sex man vill och vara nöjd.
Jag tycker det är fint att du slår ett slag för öppet förhållande. Det är ju ändå långt mycket bättre att föreslå och leva på sådant sätt än att hoppa in i ett förhållande och direkt gå bakom ryggen på sin partner genom att vara otrogen….Prova och se, oavsett vad en enda människa (Dominika) fastslår.

Daniel: Mycket kloka ord! Det är inga lätta grejer det här. Å ena sidan känns saker som kan föreslås av förespråkare av monogami som “jaja, skulle väl funka i en perfekt värld”. Men samma sak kan sägas om öppet förhållande, det är säkert svårt att få att funka, men allt skulle såklart klaffa i “en perfekt värld”. :)
Vi får se om jag får chansen att prova på öppet förhållande. Reglerna i denna värld är ju trots allt att nejsägaren vinner, så vill inte min partner så får man såklart respektera det.

Tack Liv. Nej verkligen inte. Men det är fint att människor är olika och tycker så olika för då finns det ju större chans att man hittar någon man verkligen trivs med.

Haha ja, men det är fint tankesätt. Att du vill prova att leva på det sättet för att minska att man sårar varann men samtidigt accepterar att ha en kille som inte skulle vilja leva så.

Det är fint tänkt. Nu ska jag inte tjabba mer om detta…lycka till, det kommer nog gå fint med det sättet att tänka!

Mvh
Daniel

Tack för dina kommentarer, Daniel! :)

Jag förstår inte varför det är så tabu att knulla med någon annan när man är i ett förhållande. Det handlar ju bara om lust. Samtidigt som många förfasar sig över att otrohet är så ruttet så kan de diskutera och hänga ut sin partners kortakommande för vänner/vänninor och grannar å det grövsta och tycka att det är helt ok. Det tycker jag är värre än att man känner lust att ha lite variation i sänghalmen, och upptäcka nya kroppar, nya känslor och nya pirrningar. Jag har överhuvud taget svårt att förstå att det finns folk som vill vara monogama. (Även om jag anser att folk får tycka precis som de vill.) För mig låter det precis som att man säger att man bestämt sig för att man vill äta falukorv varje dag för resten av sitt liv.

Handlar det inte till sist om osäkerhet över sig själv och att man vill äga och kontrollera en annan individ?

Troy: Jag kan hålla med lite. Jag menar, försöka vara monogam duger, men hur funkar det i praktiken? Jag vet inte varför det sättet har blivit nästan det enda accepterade sättet att leva.
Vad tror du då, tror du folk är otrogna för att de inte kan vara monogama? Eller tror du, som Dominica att de är otrogna för att de vill bryta mot regler och ha ett hemligt liv?
Är du man eller kvinna?

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>